Porzeczka czerwona Rosetta to wyjątkowo plenna odmiana, o niewielkich wymaganiach pielęgnacyjnych i dużych owocach. Została wyhodowana po raz pierwszy w latach 60. ubiegłego wieku w Holandii. Teraz jest chętnie uprawiana w innych krajach, w tym również w Polsce, gdzie ma wielu zwolenników. Idealna do zbioru ręcznego. Polecana do bezpośredniego spożycia lub do przetworów. Łatwa w uprawie
Porzeczka czerwona Rosetta rośnie dobrze na stanowiskach słonecznych. Może być jednak posadzona w delikatnym cieniu. Gleba z kolei powinna być umiarkowanie wilgotna i odznaczać się przepuszczalnością. Gliniaste podłoże sprawdzi się w tym przypadku najlepiej.
Krzewy porzeczki czerwonej Rosetta są odporne na niskie temperatury. Musimy jednak uważać na amerykańskiego mączniaka, który może zaatakować naszą uprawę.
Kwitnienie i owocowanie porzeczki czerwonej Rosetta
Roślina kwitnie w kwietniu. Pojawiają się wtedy zielonkawe kwiaty zebrane w długie kwiatostany. Porzeczka czerwona Rosetta owocuje bardzo oficie. Owoce dojrzewają w drugiej połowie lipca. Są zebrane w jasnoczerwone grona. Nie osypują się. Wyróżnia je słodki smaki oraz duży rozmiar. Dojrzewają równomiernie. Łatwo zrywa się je z krzewu.