Morela Harcot
Promocja!

Morela Harcot

35,00 

Kategoria:

Harcot to odmiana kanadyjska, którą uzyskano w 1968 r. w Harrow w prowincji Ontario. Do uprawy wprowadzono ją w 1977 r. Jest to odmiana deserowa nadająca się również na rynek przetwórczy, ale wymagająca dobrych warunków.Drzewo moreli odmiany Harcot rośnie silnie, czyli ostatecznie duże o rozłożystej koronie. Liście są duże o brzegu ząbkowanym i ostro zakończonym wierzchołku. Kształt ich jest owalny. Białe kwiaty pojawiają się w kwietniu.

Z drzewa odmiany Harcot można uzyskać średnie lub duże morele w granicach 50-60 g, czasem pojedyncze 80 g. Kształt ich jest owalny. Posiadają bruzdę. Skórka jest mocna, średnio gruba, pomarańczowa z rumieńcem od strony nasłonecznionej. Pod skórką kryje się pomarańczowy, słodki, delikatnie aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny miąższ. Z dobrze odchodzącą pestką.

Zbiór i przechowywanie

Czas zbiorów moreli odmiany Harcot przypada na koniec lipca lub początek sierpnia w zależności od rejonu. Morele te dojrzewają równomiernie. Nie trzeba spieszyć się ze zbiorem ponieważ owoce nie mają skłonności do przedwczesnego opadania.

Odporność

Samo drzewo odmiany Harcot jest dość wytrzymałe na niskie temperatury, jednak same pąki kwiatowe na wiosenne przymrozki są już średnio wytrzymałe.

Zapylanie

Morela Harcot nie jest samopylna. Aby dobrze owocowała potrzebne jej towarzystwo innej moreli o podobnej porze kwitnienia, aby dochodziło do zapylenia krzyżowego. Może to być: Early Orange, Wczesna z Morden.

X