Kiwi 'Issai’ (aktinidia ostrolistna) – Actinidia arguta 'Issai’
Samopylna (obupłciowa, nie wymaga zapylenia) odmiana kiwi o pysznych owocach, smakują podobnie jak typowe sklepowe kiwi, ale są od nich dużo słodsze. Odmiana 'Issai’ pochodzi z Japonii. Owoce (mini kiwi) dojrzewają na początku października, nie są duże osiągają około 2,5 cm długości, ale wykazują się dużą plennością. Owoce zawierają bardzo dużo witaminy C, mogą być spożywane w całości na surowo. Roślina pnąca, dorastająca do kilku metrów wysokości, ale może również rosnąć jako krzew, wtedy co roku wiosną trzeba kiwi przycinać w formę zbliżoną do kuli. Najlepszym podłożem dla aktinidii jest gleba o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,5-6), nie lubi przesuszenia ani zalania wodą przez kilka dni. Najlepiej owocuje w miejscach słonecznych, zacisznych, osłoniętych przed wiatrem. Młode sadzonki jesienią trzeba zabezpieczyć przed ewentualną ostrą zimą przez kopczykowanie roślin. Wytrzymuje mrozy do -23 C. Aktinidię możemy uprawiać w Polsce bez ochrony chemicznej.
Praktyczne wskazówki dotyczące sadzenia mini kiwi:
- Aktinidię sadzimy w doły zaprawione żyzną, najlepiej kompostową glebę, na głębokość 5 cm głębiej jak rosły w doniczce.
- Po posadzeniu roślinę dobrze podlewamy, tak aby gleba dobrze nasiąkła wodą.
- Roślin po posadzeniu nie należy nawozić nawozami mineralnymi, gdyż może to uszkodzić młode rośliny.
- Zalecanym zabiegiem jest ściółkowanie gleby przekompostowaną korą sosnową, trocinami wokół roślin lub można zastosować agrotkaninę.